Romana Tomc: Portugalsko predsedstvo izpostavlja socialne teme

20.01.2021 12:53

Romana Tomc: Portugalsko predsedstvo izpostavlja socialne teme

Important notice
Views expressed here are the views of the national delegation and do not always reflect the views of the group as a whole

Bruselj, 20. januar 2021 (SDS/ELS) -  Začelo se je že tretje predsedovanje Svetu EU, ki poteka v znamenju COVID-19. Portugalsko predsedstvo je tudi zadnje pred slovenskim predsedovanjem v drugi polovici leta. Portugalski predsednik vlade Costa se je zahvalil vsem, ki so pripomogli k hitremu odzivu na krizo, ki jo je v Uniji povzročil koronavirus. V izjemnih razmerah so evropske institucije in države članice sprejele obsežne pakete za ublažitev krize, poleg tega pa so se dogovorile o Večletnem finančnem okviru, torej evropskem proračunu do leta 2027. Romana Tomc je povedala: "Portugalci začenjajo predsedovanje z ambiciozno agendo, v zelo težkih časih, vendar tudi z dobrimi novicami. Po enoletni krizi smo v EU že začeli s cepljenjem proti koronavirusu, za kar se lahko zahvalimo tudi evropskim sredstvom. Cepljenje so začele že vse države članice, kar brez skupnega naročila ne bi bilo mogoče. Poleg cepljenja so tudi programi, ki skrbijo za ublažitev posledic krize, v polnem teku. Tako hitrega odziva na krizo Evropska unija v svoji zgodovini še ni dosegla."

Portugalsko predsedstvo spomladi načrtuje socialni vrh v Portu. "Portugalci med svoje prednostne naloge uvrščajo tudi socialno področje. Poleg okoljskih tem, spodbujanju razvoja in raziskav, moramo narediti vse, da širimo naše vrednote in naše socialne modele. Strinjam se s predsednico Komisije, Von der Leynovo, ki opozarja na solidarnost med generacijami. Ne moremo govoriti o mladih, brez, da bi v pogovore vključili starejše, in obratno. Drži, da potrebujemo delovna mesta, predvsem za mlade, vendar tudi razumevanje in sodelovanje pri ključnih vprašanjih glede prihodnosti naših socialnih sistemov, kar je tema za vse generacije. Veseli me, da je to prioriteta portugalskega predsedstva in da bo s tem nadaljevala tudi Slovenija. Pri realizaciji programa jim želim veliko uspeha," je dejala Romana Tomc.

Note to editors

The EPP Group is the largest political group in the European Parliament with 187 Members from all EU Member States

Other related content