EU Semester: België kampt met structureel begrotingstekort

16.11.2016 9:27

EU Semester: België kampt met structureel begrotingstekort

Important notice
Views expressed here are the views of the national delegation and do not always reflect the views of the group as a whole
Video picture

Brussel, 16 november 2016 - De Europese Commissie stelt vandaag haar aanbevelingen voor in het kader van het Europees Semester. Voor België zijn de vooruitzichten niet bijster positief. De werkgelegenheid stijgt, net als de binnenlandse consumptie maar daar stopt het goede nieuws. Tom Vandenkendelaere (CD&V), lid van de Commissie Economische en Monetaire Zaken in het Europees Parlement reageert:

"Ik kan niet anders dan ernstig waarschuwen. De cijfers van de Commissie zijn heel duidelijk: dit jaar verslechtert ons structureel saldo (i.e. feitelijke overheidstekort, zonder rekening te houden met bv. uitgaven in kader van migratiecrisis) met 0,1% in plaats van een beoogde verbetering met 0,6%. Dan is er nog de kwestie van onze schulden. Die zouden stabiliseren volgend jaar terwijl de deal met Europa duidelijk stelt dat we moeten afbouwen. Ons land zal een serieuze inspanning moeten leveren en met wat nu op tafel ligt halen we het niet. Het probleem ligt vooral aan de inkomstenzijde, in de winkel van de minister van Financiën dus.

“Minister Van Overtveldt mag nu staan glunderen met het advies van de Hoge Raad voor Financiën over de betaalbaarheid van de beoogde verlaging van de vennootschapsbelasting, maar hij zou veel beter kijken naar wat er vandaag in het laatje komt. En laten we een kat een kat noemen: dat is veel, en veel te weinig. Als CD&V vraagt om een rechtvaardige fiscaliteit doen we dit niet lichtzinnig. We willen altijd praten over betere en eerlijkere belastingen maar nieuwe maatregelen mogen niet zomaar een gat in de begroting slaan. Dat is geen rentmeesterschap en eenvoudigweg slechte staatshuishouding. Daarom vind ik het belangrijk dat we blijven hameren op een meerwaardebelasting en passen voor een onduidelijke en, erger nog, onjuiste boekhouding. Anders gaat België, zoals sommige economen geloven, een ‘verloren decennium’ tegemoet.” 

De Commissie is zeer bezorgd over de jaren 2016 en 2018, in 2017 zou België het iets beter doen. In 2016 loopt het Belgische begrotingstekort op tot 3% - de Europese alarmdrempel. In 2017 zou dit tekort dalen tot 2,3% om in 2018 opnieuw te stijgen. 

"België is al eerder de dans net ontsprongen, vooral doordat grotere lidstaten ook steken lieten vallen, maar het zou me niet verwonderen mocht het deze keer wel prijs zijn. Ondanks de roep om flexibiliteit kan de Commissie niet blijven schieten met een leeg geweer. In het geval van België zou een veeg uit de pan niet eens onterecht zijn. Minister Van Overtveldt ziet er blijkbaar geen graten in de rekening door te schuiven naar diegene die achter komen. Het is het oude verhaal van de pot die de ketel verwijt: nu zelf doen wat je jarenlang de socialisten hebt verweten. Faut le faire."

Het Europees Semester is een jaarlijks rapport over de Europese economische beleidscoördinatie. Elk jaar maakt de Europese Commissie een gedetailleerde analyse van de plannen voor budgettaire, economische en structurele hervormingen in de EU-landen en doet ze per land aanbevelingen voor de komende 12-18 maanden. Volgens het Verdrag van Maastricht mogen lidstaten binnen de Eurozone maximaal een begrotingstekort hebben van 3% en een staatsschuld van 60%.

Note to editors

The EPP Group is the largest political group in the European Parliament with 216 Members from 27 Member States

Other related content