Tomislav Sokol: Bez rješavanja svih otvorenih pitanja, a posebno pitanja nestalih, Srbiji nema mjesta u Europskoj uniji

09.05.2023 19:19

Tomislav Sokol: Bez rješavanja svih otvorenih pitanja, a posebno pitanja nestalih, Srbiji nema mjesta u Europskoj uniji

Important notice
Views expressed here are the views of the national delegation and do not always reflect the views of the group as a whole
Tomislav Sokol

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o Izvješću o Srbiji za 2022. Govoreći o Srbiji, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol kazao je da pitanja nestalih u Domovinskom ratu još uvijek nisu riješena i da nažalost srpske vlasti do sada nisu pokazale dovoljnu i iskrenu predanost rješavanju pitanja nestalih. Sokol se pritom založio i za jačanje prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, a osvrnuo se i na pitanje univerzalne nadležnosti srbijanskih sudova za navodne ratne zločine.

'Sudbina nestalih i nasilno odvedenih osoba i danas je najteže pitanje vezano uz srpsku agresiju na Republiku Hrvatsku. Nažalost, još je uvijek nepoznata sudbina 1.418 osoba te mjesto ukopa posmrtnih ostataka 394 smrtno stradale osobe iz Domovinskog rata. Srpske vlasti do sada nisu pokazale dovoljnu i iskrenu predanost rješavanju pitanja nestalih iz Domovinskog rata, a pitanje pronalaska nestalih pitanje je poštivanja temeljnih europskih vrijednosti o kojima često ovdje govorimo. Zato je iznimno važno da ovo Izvješće potiče Srbiju da riješi pitanje nestalih osoba i ostvari konkretne rezultate u identifikaciji masovnih grobnica. S druge strane, iako je imenovanje manjinskih predstavnika u srbijansku Vladu korak u pravom smjeru, Srbija i dalje hrvatskoj manjini ne jamči jednaka prava kakva srpska manjina uživa u Hrvatskoj, što je nedopustivo. Na kraju, dobro je da se ovim Izvješćem Srbiji šalje snažna poruka da su njihovi pokušaji da se srbijanskim sudovima dodijeli univerzalna nadležnost za navodne ratne zločine neprihvatljivi. Zaključno želim istaknuti da, bez rješavanja svih otvorenih pitanja, a posebno pitanja nestalih, Srbiji nema mjesta u Europskoj uniji' - poručio je Sokol.

Note to editors

The EPP Group is the largest political group in the European Parliament with 176 Members from all EU Member States

Other related content