Η ψηφιακή πειρατεία στην αναμετάδοση αθλητικών αγώνων πλήττει πρωτίστως τον ίδιο τον αθλητισμό

20.05.2021 12:29

Η ψηφιακή πειρατεία στην αναμετάδοση αθλητικών αγώνων πλήττει πρωτίστως τον ίδιο τον αθλητισμό

Important notice
Views expressed here are the views of the national delegation and do not always reflect the views of the group as a whole
Φωτογραφία από στάδιο ποδοσφαίρου

Την ανάγκη θέσπισης ενός αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων αναμετάδοσης αθλητικών εκδηλώσεων  τόνισε σε δήλωση του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Θ. Ζαγοράκης μετά από την υπερψήφιση σχετικού ψηφίσματος  από την Ολομέλειά του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιού στις Βρυξέλλες.

Στο κείμενο του ψηφίσματος  «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων στο ψηφιακό περιβάλλον» γίνεται εκτενής ανάλυση των αρνητικών επιπτώσεων αλλά και των ευκαιριών που προσφέρει το νέο ψηφιακό περιβάλλον, εστιάζοντας  κυρίως στο πρόβλημα της διαδικτυακής πειρατείας των ζωντανών μεταδόσεων των αγώνων, το οποίο συνεχώς γιγαντώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ευρωβουλευτές συντάσσονται με την άποψη ότι η αφαίρεση σε πραγματικό χρόνο θα πρέπει να είναι ο επιδιωκόμενος στόχος για παρανομούσες ζωντανές αθλητικές αναμεταδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ούτε σχετικά με την κυριότητα του εν λόγω δικαιώματος. Για αυτό τον λόγο ζητούν να είναι άμεση ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν ταχύτερη η αφαίρεση ή το κλείδωμα της πρόσβασης σε παρανομούσες ζωντανές αθλητικές αναμεταδόσεις από διαδικτυακούς ενδιάμεσους και, σε κάθε περίπτωση, να επέρχεται εντός 30 λεπτών από την παραλαβή της κοινοποίησης από τους κατόχους των δικαιωμάτων ή από πιστοποιημένη αξιόπιστη πηγή επισήμανσης παράνομου περιεχομένου.

Ο κ. Ζαγοράκης σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: «Τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για τον αθλητισμό στην Ευρώπη. Την περίοδο της πανδημίας ίσως και την μόνη πηγή εισοδήματος για πολλές ομάδες. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η όποια αναδιανομή πόρων γίνεται στον μαζικό αθλητισμό εξαρτάται άμεσα από τα έσοδα από τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης του αθλητισμού. Το υπάρχον νομικό καθεστώς δεν επιτρέπει την έγκαιρη αντιμετώπιση των παραβάσεων. Χρειαζόμαστε τη δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων σε πραγματικό χρόνο. Θεωρώ ότι με την υφιστάμενη τεχνολογία το όριο των 30 λεπτών που προτείνουμε σήμερα, το οποίο είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο χαμηλό. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να προωθήσουμε καλύτερα τις νόμιμες προσφορές αθλητικού περιεχομένου, έτσι ώστε οι φίλαθλοι να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν με εύκολο, νόμιμό και οικονομικά προσιτό τρόπο, τον αγώνα της αρέσκειας τους. Είναι βέβαιο, ότι αυξάνοντας τις διαθέσιμες νόμιμες επιλογές για τους καταναλωτές θα μειωθούν ακόμη περισσότερο και οι τιμές για τον τελικό καταναλωτή.  Η ψηφιακή επανάσταση που όλοι βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας μπορεί να ενισχύσει με ασύλληπτο τρόπο την αθλητική εμπειρία. Αρκεί να βάλουμε τα  όρια και τους κανόνες που απαιτούνται».

Note to editors

The EPP Group is the largest political group in the European Parliament with 178 Members from all EU Member States

Other related content