Romana Tomc: Slovenija mora pri skrbi za begunce in migrante poskrbeti za zaščito schengenskih in svojih meja

19.10.2015 12:28

Romana Tomc: Slovenija mora pri skrbi za begunce in migrante poskrbeti za zaščito schengenskih in svojih meja

Important notice
Views expressed here are the views of the national delegation and do not always reflect the views of the group as a whole

Bruselj, 19. oktober 2015 (SDS/ELS) "Slovenija mora pri skrbi za begunce in migrante poskrbeti za zaščito schengenskih in svojih meja. Vlada in pristojno ministrstvo sta dolžna svojim državljanom in državljankam zagotoviti nemoteno življenje in varnost", poudarja Romana Tomc.

Tomčeva je včeraj pozno zvečer obiskala begunski zbirni center v Brežicah, saj se je želela seznaniti z razmerami na terenu ob drugem migrantskem valu, s katerim se sooča Slovenija. Ob obisku begunskega centra je poudarila, da mora "Slovenija EU takoj zaprositi za vso razpoložljivo kadrovsko pomoč, prav tako pa tudi izkoristiti vsa finančna sredstva, ki so za to na voljo."

"Slovenija bi morala biti bolj pripravljena na dejstvo, da bosta Avstrija in Nemčija morebiti že v kratkem zaprli meje, kar bo pomenilo, da bi migranti, ki si želijo nadaljevati pot naprej, bili primorani ostati na našem ozemlju", je poudarila. "Kljub temu, da tovrstne napovedi niso več tako zelo nerealne, se zdi, da vlada še vedno ni dovolj dobro pripravljena na takšen scenarij."

Evropska poslanka prav tako meni, da bi morali v Sloveniji biti izjemno pozorni na ravnanja sosednjih držav in na vsako odstopanje v zvezi z reševanjem migrantske problematike, ki ni skladno z dogovorom. Na tovrstna odstopanja bi morali ustrezno reagirati ter poskušati preprečiti, da bi se na slovenskem prostoru znašlo neobvladljivo število beguncev in migrantov.

Poslanka je ob ogledu razmer na terenu in prizadevnem delu vseh, ki se trudijo, da bi beguncem in migrantom čim bolj olajšali njihovo situacijo, izrekla osebno zahvalo vsem predstavnikom civilne zaščite, policistom, gasilcem in vsem prostovoljcem. "Delo, ki ga tako požrtvovalno opravlja vsak od vas, bo tako v migrantih, s katerimi se srečujete, kot tudi v vseh nas, ki spremljamo vaše delo, pustil globok pečat hvaležnosti", je ob tem dejala evropska poslanka Romana Tomc.

Note to editors

The EPP Group is the largest political group in the European Parliament with 217 Members from 27 Member States

Other related content