CDA: 112-alarm in alle auto's gaat levens redden

26.02.2014 14:06

CDA: 112-alarm in alle auto's gaat levens redden

Important notice
Views expressed here are the views of the national delegation and do not always reflect the views of the group as a whole
Video picture

Alle nieuwe automodellen krijgen een apparaatje dat 112 alarmeert bij een ongeluk. Het Europees Parlement stemt daar woensdag mee in, met actieve steun van het CDA.

"Een geweldige sprong voorwaarts voor de verkeersveiligheid! Slachtoffers krijgen eerder hulp, wat levens zal redden", stelt Wim van de Camp (CDA) die de hele christendemocratische fractie vertegenwoordigde in de onderhandelingen.

Het apparaatje ("e-call") leidt hulpdiensten sneller naar de juiste locatie. "Een groot voordeel als je als Nederlander op een buitenlandse weg in je eentje tegen een boom bent geknald", verklaart Van de Camp.

Het automatische 112-alarm zit nu alleen in de duurste automodellen. Vanaf oktober 2015 komt het in alle nieuwe automodellen. Het apparaatje kost fabrikanten circa 50 euro, wat ze niet apart mogen doorberekenen aan autokopers.

E-call zendt bij een ongeluk alleen de cruciale informatie door naar 112. "Sommige Europarlementsleden zijn bezorgd over de privacy. Nou, ik niet. Dit apparaatje werkt alleen na een ongeluk, het meldt dan de exacte locatie van het ongeluk en legt een telefoonverbinding met 112. In de verordening wordt verder veel aandacht gegeven aan gegevensbescherming. Verwijten hierover zijn dus echt onzinnige bangmakerij voor een geweldige uitvinding."

Zie Wim van de Camp hierover spreken in het Europarlement: http://www.youtube.com/watch?v=PqmS65kkeZo&list=UUyK2Oc0YfQKpMJLvQRQ4XTQ&feature=c4-overview

 

 

Note to editors

The EPP Group is by far the largest political group in the European Parliament with 274 Members from 27 Member States.

Other related content