Pietikäinen: Joka viides peltohehtaari luomulle

06.05.2015 15:08

Pietikäinen: Joka viides peltohehtaari luomulle

Important notice
Views expressed here are the views of the national delegation and do not always reflect the views of the group as a whole
Video picture

Viidennes Euroopan Unionin viljelyalasta on luomutuotannolla vuonna 2030 mennessä, linjaa Europarlamentin ympäristö- ja kuluttajansuojavaliokunta. Valiokunta antoi tukensa kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen esittämälle Euroopan laajuiselle tavoitteelle 20 prosentin luomupinta-alasta vuoteen 2030 mennessä hyväksyessään tänään hänen lausuntonsa luomutuotannon lainsäädäntöuudistuksesta.

"Ympäristövaliokunta haluaa vahvistaa kuluttajien luottamusta luomumerkintään, mutta samalla varmistaa ettei viljelijöille aseteta suhteettomia vaatimuksia. Oman ehdotukseni pohjalta Suomen olosuhteisiin tärkeät kasvihuoneviljely ja tavanomaisten siementen ja siitoseläinten käyttö on jatkossakin mahdollista", sanoo Pietikäinen.

"Luomutuotanto kasvaa Euroopassa kymmenen prosentin vauhtia ja kiinnostaa nuoria tuottajia. Se pitää yllä luonnon monimuotoisuutta, vähentää torjunta-aineiden käyttöä ja varmistaa terveellisen ja eettisen ruuantuotannon. EU:n on annettava selkeä signaali luomun tueksi", toteaa Pietikäinen.

Hän on tyytyväinen myös siihen, että ympäristövaliokunta haluaa tiukentaa eläinten hyvinvointia koskevia standardeja. "On tärkeä saada myös eläinten hyvinvoinnin taso vastaamaan kuluttajien mielikuvia luomumerkin takana."

Pietikäinen näkee luonnonmukaisen ruuantuotannon merkittävänä askeleena kohti yhdenmukaisempaa ruokapolitiikkaa. "Maatalous-, ympäristö- ja terveyspolitiikan sijaan tarvitsemme ruokapolitiikkaa, jossa eri tuotannon näkökohdat huomioidaan aiempaan kokonaisvaltaisemmin. Luomutuotannossa nämä näkökulmat otetaan jo nyt hyvin huomioon."

Note to editors

The EPP Group is the largest political group in the European Parliament with 219 Members from 27 Member States

Other related content