Euroopa Parlamendi liikmed: „Me ei luba Putinil Euroopat lõhestada!“

16.03.2018 10:51

Euroopa Parlamendi liikmed: „Me ei luba Putinil Euroopat lõhestada!“

Important notice
Views expressed here are the views of the national delegation and do not always reflect the views of the group as a whole

Rühm Euroopa Parlamendi liikmeid, sealhulgas Tunne Kelam, avaldasid 14. märtsil Saksamaa ühes suurimas päevalehes Frankfurter Allgemaine Zeitung  üleskutse peatada Nord Stream 2 projekt.

Arvamusartikkel, mille autorid esindavad kümmet riiki (Saksamaa, Rootsi, Portugal, Suurbritannia, Rumeenia, Poola, Eesti, Läti, Leedu ja Tšehhi) ning nelja poliitilist fraktsiooni,  rõhutavad, et Nord Stream 2  tähendab Euroopa-välise kolmanda riigi investeeringut EL strateegilisse taristusse.  Projektil on poliitiline mõõde, mille ees ei saa silmi sulgeda.

Autorite hinnangul on tegemist Vene poolse riigiettevõttega, mida esmajoones kasutatakse üha autoritaarsema ja revisionistlikuma Venemaa välispoliitiliste eesmärkide elluviimiseks. 

Euroopa Liidu liikmetel on õigus hankida energiat mitmekesistest allikatest, kuid ükski paljudest gaasitarnijaist peale president Putini ei näe Euroopa Liitu vastasena.  Putini eesmärk on Euroopa Liitu lõhestada, nõrgestada ja heidutada.

Seega on ebarealistlik käsitada Nord Stream 2 abstraheerituna Vene nüüdisaja poliitika peasuunast. Autorid juhivad tähelepanu  tõsiasjale, et Nord Stream 2 valmimine tähendab Ukraina nõrgestamist, kuivõrd Venemaa saab lähitulevikus olulise osa oma läbi Ukraina kulgevaist gaasitarneist ümber suunata Läänemere kaudu Saksamaale.  2018. aasta märtsis näiteks katkestas Moskva gaasitarned Ukrainale, kelle rahvas on valinud euroopaliku arengutee. Selline Venemaa käitumine on vastuolus Euroopa Liidu huvidega.

Venemaalt gaasiostude vähendamiseks, mitte suurendamiseks on teisigi kaalukaid põhjusi, kuivõrd Moskva rahastab oma gaasi müügist saadud tuludest sõdasid Süürias ja  Ukrainas ning Euroopa Liidus äärmuslike erakondade toetamist.

Seepärast tuleb Nord Stream 2 loobumist käsitada Euroopa Liidu poolse tsiviliseeritud vastusena Venemaa sõjalise agressiooni poliitikale.

„Meie kohus on järgida üht printsiipi:  EL liikmesriikide huvid peavad olema meile olulisemad kui agressiivse kolmanda riigi omad. Nord Stream 2 on Putini poliitiline instrument. Putin tahab sellega Euroopat lõhestada, meie ei tohi seda lubada,“ väidavad allakirjutanud. 

Other related content