Šuica: Mrsiću u čemu je problem?

06.11.2013 13:59

Šuica: Mrsiću u čemu je problem?

Important notice
Views expressed here are the views of the national delegation and do not always reflect the views of the group as a whole
Video picture

"Hrvatskoj će biti na raspolaganju 120 milijuna eura za zapošljavanje mladih. Ta cifra se nalazi u nacrtu proračuna EU i čudi me da ministar Vlade zemlje članice EU zadužen za to pitanje to ne zna," rekla je Dubravka Šuica komentirajući nedavni istup ministra rada i mirovinskog sustava u Jutarnjem listu od 4.studenog 2013 pod naslovom "Mrsić više ne može poticati zapošljavanje jer je novac za ovu godinu već potrošen".

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica krajem listopada poslala je upit Vladi što planira s 120 milijuna eura koje Europska unija daje za mlade nezaposlene u Hrvatskoj, pa je iznenađena činjenicom da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u čijoj je nadležnosti zapošljavanje mladih nije upoznato s iznosom koji će biti dostupan državama članicama EU.

„Teško je za povjerovati da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koje je nadležno za rješavanje najvećeg problema u Hrvatskoj, a to je nezaposlenost mladih nije upoznato s dobro poznatom činjenicom u Europskim institucijama, da će Hrvatskoj u sklopu programa Jamstvo za mlade biti osigurano 60 milijuna eura, a najmanje još toliko sredstava će biti dostupno iz Europskog socijalnog fonda, što kazuje da će Hrvatska imati na raspolaganju više od 120 milijuna eura samo za rješavanje problema nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj,“ čudi se Šuica.

Iako svi u Europskoj uniji nisu najzadovoljniji inicijativom koja će se provoditi u sklopu programa Jamstvo za mlade veseli činjenica da će EU za mlade osigurati čak do 8 milijardi eura jer je nezaposlenost mladih gorući problem kako EU tako i Hrvatske.

„Očigledno je da komunikacija i protok informacija na relaciji Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i EU institucije ne funkcionira u onoj mjeri kako je to uobičajeno u EU praksi,“ kazala je Šuica.

Šuica je ponovila svoje riječi s kraja listopada: „Očekujem od Vlade da se ozbiljno uhvati u koštac s ovim najvećim problemom u Hrvatskoj i da dosljedno implementira instrumente koje nam je osigurala Europska unija. Poznato je da Vlada ima problema s povlačenjem sredstava iz fondova EU, pa me zanima kako Vlada planira povući više od 120 milijuna eura koje je EU namijenila za mlade nezaposlene u Hrvatskoj i osigurati posao za 104 774 mladih do 29 godina koji su danas na burzi rada?“

Note to editors

The EPP Group is by far the largest political group in the European Parliament with 275 Members from 27 Member States.

Other related content