Meerjarig budget EU: Niet het moment om te snijden in Erasmus+

16.11.2016 10:51

Meerjarig budget EU: Niet het moment om te snijden in Erasmus+

Important notice
Views expressed here are the views of the national delegation and do not always reflect the views of the group as a whole
Video picture

Brussel, 16 november 2016 - Op dit moment wordt in Europa onderhandeld over het meerjarig budgettair kader 2014-2020. De Commissie stelt onder meer voor om het budget voor het razend populaire Erasmus+-programma met 200 miljoen te verhogen. Nu blijkt dat de Raad van Ministers op de rem gaat staan. Een erg verkeerd signaal, vindt Europees Parlementslid voor CD&V Tom Vandenkendelaere.

“De significante verhoging van het Erasmus+-budget is echt wel nodig,” verduidelijkt Vandenkendelaere. “Op een moment dat veel politieke partijen de kiezer verleiden met een eurosceptisch verhaal, moet Europa haar inspanningen vergroten om de meerwaarde van het Europese project en de rijkdom van haar verscheidenheid te promoten. Ik ga ermee akkoord dat er extra middelen nodig zijn voor het migratie- en veiligheidsbeleid, maar snijden in de middelen voor onderwijs en jeugd is wat mij betreft een echt zwaktebod. Bij de bespreking van het budgettair kader in het Parlement, zal ik dit punt zeker op tafel leggen.”

Een bijkomende injectie is onder meer nodig om het aanbod van Erasmus+ op peil te houden en dient eveneens om het aantal studiebeurzen te vergroten.

“Vlaams Minister van Onderwijs, Hilde Crevits, is, terecht, ambitieus en streeft naar een participatiegraad voor Erasmus van 33% van de studenten. Als we weten dat op dit moment, ondanks het succes, slechts 8% van de jongeren van hetzelfde geboortejaar deelnemen aan het programma, dan moeten we nog een serieus tandje bijsteken. In het hoger beroepsonderwijs bijvoorbeeld is het aanbod van Erasmus+ nog te weinig bekend. De verhoging van de middelen is precies nodig om ook die studenten de mogelijkheid te bieden hun CV én hun leven te verrijken met een werk- of studeerervaring in het buitenland,” stelt Vandenkendelaere.

Erasmus+ is sinds 2014 het EU-programma voor onderwijs, opleiding en sport. Het vervangt een aantal bestaande programma’s, zoals Erasmus en Leonardo Da Vinci, en omvat alle sectoren van het onderwijs.

Note to editors

The EPP Group is the largest political group in the European Parliament with 216 Members from 27 Member States

Other related content